Het verschil tussen Talalay latex en gewoon latex.
Het verschil tussen het op Talalay gebaseerde productie proces en gewoon geproduceerd latex is zeer groot.
Normaal latex heeft een gesloten cel waardoor het ademde vermogen en het vocht doorlatend vermogen niet goed is in tegen stelling tot Talalay latex. Talalay latex heeft een volledig open celstructuur wat het materiaal aanzienlijk koeler maakt en kuilvorming nauwelijks aan de orde is.
Latex is een melkachtige vloeistof waarvan rubber wordt gemaakt. Het wordt gewonnen uit de latexboom Hevea Brasilia sis. Deze boom komt van oorsprong uit Brazilië maar groeit tegenwoordig ook in Azië. Onder de bast van de latexboom, stroomt de latex in een soort aders, die als een spiraal om de boomstam heen draaien. De ader wordt ingesneden in de lengte en hier hangt men een bakje waarmee het latex wordt opgevangen.
De melkachtige latex vloeistof wordt vanwege het talalay proces eerst vermengd met CO2 en lucht waardoor een milieuvriendelijk mengsel ontstaat . Dit vermengen gebeurd net zo lang tot er een zeer luchtig schuim ontstaat waarna het in een aluminium mal gegoten wordt. Deze mal heeft zowel van boven als van onderen pinnen. Deze pinnen zorgen ervoor dat het tot schuim van binnenuit verwarmd kan worden tot 115 graden, dit heet het vulkanisatieproces. Voordat het latex wordt verwarmd wordt de mal eerst vacuüm getrokken waardoor het latexschuim zich egaal verdeelt over de gehele mal. Direct na de verhitting van 115 graden wordt het door stikstof bevroren naar een temperatuur van – 30° C. Door deze enorme temperatuursverandering knapt de gesloten celstructuur kapot en ontstaat een open celstructuur. De open celstructuur van Talalay latex biedt meer veerkracht, ventilatie en comfort ten opzichte van gewoon latex. Ook het weerstandsverlies is bij Talalay latex een stuk minder dan bij andere latex kernen.
Gewoon latex wordt in een mal gegoten en verhit. Na het afkoelen is de latex matras kern klaar maar heeft een gesloten cel wat resulteert in een warm en slecht ademend geheel. Ook is kuilvorming een veel voorkomend probleem en worden “normale” latex matrassen vaak als warm ervaren